Ontmossen & impregneren
''Mossen hebben worteltjes die zich nestelen in de poriën van de bakstenen en het cement. En dat beschadigt de stenen. Mossen scheiden namelijk een zuur af dat het materiaal langzaamaan afbreekt.''
ontmossen
Algen en mossen groeien erg goed op schoorstenen, zeker als deze in baksteen zijn opgetrokken. De sporen van mossen zweven in de lucht en hechten zich vanzelf op de schoorsteen. Hoe schoner onze lucht wordt, hoe meer we last krijgen van algen en mos op onze schoorstenen en daken. Het is niet natuurlijk niet mooi, maar niet het echte probleem. Mossen hebben worteltjes die zich nestelen in de poriën van de bakstenen en het cement. En dat beschadigt de stenen. Mossen scheiden namelijk een zuur af dat het materiaal langzaamaan afbreekt. Om blijvende schade te voorkomen, is het dus noodzakelijk om met enige regelmaat de mossen en algen van de schoorsteen te verwijderen. Het is afhankelijk van verschillende factoren om de hoeveel jaar het mos verwijderd moet worden. Het is verstandig de schoorsteen meteen te laten coaten (impregneren). Zo blijven de algen en mossen langer weg.
impregneren
Stenen zuigen zich vol met water als een spons, op lange termijn zal er vocht doorslag ontstaan.
Een baksteen is altijd enigszins poreus. Na verloop van tijd zal dit verergeren. Poreus wil zeggen dat er luchtbellen in het materiaal zitten, deze luchtbellen uiten zichzelf als poriën. Door deze poreuze structuur zal er een capillaire werking ontstaan en vocht optrekken naar boven, hierdoor zal het vocht zich doordringen in alle stenen. Om verdere absorbering tegen te gaan kan de schoorsteen geïmpregneerd worden. Dit houdt in dat er een beschermende vloeistof over de stenen wordt gespoten. De stenen zullen zich verzadigen met de cement sealer. Hierdoor komt er niet alleen een laag op de buitenkant van het metselwerk maar trekt het de sealer ook echt in de stenen. Door de verzadiging kan het metselwerk geen vocht meer opnemen en zal dus droog blijven. Om deze verzadiging zo effectief mogelijk te maken dienen de stenen zo droog mogelijk te zijn. Want; hoe droger de steen, hoe meer impregneer middel deze tot zich kan nemen.